Heb je n.a.v. dit artikel nog vragen over koolteer? We helpen je graag verder! Vul het formulier in en we komen snel met een reactie.
Wat is koolteer?
Koolteer is een zwart gekleurd product bestaande uit verschillende stoffen en complexe verbindingen. Er zitten zogeheten PAK-stoffen in: polycyclische aromatische kooolwaterstoffen. De meeste PAK-stoffen zijn giftig, kankerverwekend of niet afbreekbaar in het milieu. Waarschijnlijk kom je het woord koolteer of steenkoolteer tegenwoordig dus niet veel meer tegen, maar in vroeger tijden was het een populair product om allerlei materialen te beschermen tegen weersinvloeden. Voor mensen is koolteer vooral schadelijk wanneer het ingeademt wordt of oraal ingenomen. In Nederland is het toepassen van koolteer dan ook verboden sinds 1997.
Het product is nog wel toegestaan als medicijn, het wordt in sommige gevallen voorgeschreven bij vormen van eczeem en psoriasis.
Toepassingen van koolteer
Hoewel het verkopen van koolteer in Nederland en de meeste omringende landen al jaren verboden is, kom je toch nog met regelmaat iets tegen wat behandeld is met koolteer. Dat is vaak in onderstaande toepassingen:
- Scheepvaart. Koolteer was met name populair in de scheepvaart om constructies die onder water stonden te beschermen tegen indringing van water en het voorkwam bovendien aangroeiing. Dat was met name van belang bij de scheepshuiden (de buitenbekleding van de scheepsromp). Wanneer er veel aangroei is, bijvoorbeeld van algen, wier en schelpen, dan gaat dat ten koste van de vaarsnelheid en het brandstofverbruik. Koolteer was een eenvoudige en goedkope oplossing om dit te voorkomen.
- Buitenzijde van metselwerk dat in de bodem of onder de grond ligt. Bijvoorbeeld kelders.
- Houten schuren.
- Palen die in de grond staan.
- Schuttingen
Alternatieven voor koolteer
Tegenwoordig zijn er voor de verschillende toepassingen diverse alternatieven op de markt gebracht. De producten die bij ons verkrijgbaar zijn zijn dan ook steenkoolteerderivaat vrij. Sommige van deze producten hebben dezelfde werking als koolteer, maar bij andere is het bijvoorbeeld wel nodig om de ondergrond vaker te behandelen.
- Scheepvaart: antifouling of scheepsteer.
- Mestkelders: Zwarte Teer
- Kelders van huizen: Kelderafdichting
- Houten schuren: delen die boven de grond staan en dus in het zonlicht kunnen het beste met bijvoorbeeld beits, bruinoleum of zwarte houtimpregneer behandeld worden. Deze beschermen namelijk ook tegen UV-stralen. Gaat het om delen onder de grond dan adviseren wij Zwarte Teer.
- Palen in de grond: Zwarte Teer
- Schuttingen: Schuttingbeits
LET OP: je kan bovenstaande producten niet gebruiken over oude koolteer lagen. Deze dienen eerst helemaal verwijderd te zijn. Vanwege de schadelijke stoffen in koolteer is uiterste voorzichtigheid hierbij geboden.